divendres, 3 de febrer del 2017

10 idees per a fer bons lectors

Sovint us pregunteu què podeu fer per ajudar als vostres fills i filles a ser bons lectors. a tots els pares i mares us preocupa que segueixin el ritme de l'escola, i quan els mestres us diem que heu de reforçar la lectura a casa, sembla quelcom impossible.

"Al meu fill/filla no li agrada llegir".

La veritat és que els lectors no neixen, els lectors es fan.

A continuació exposem 10 idees per a fer bons lectors:

1. Evita les obligacions: llegir no pot ser un deure, un càstig o una obligació. Les coses que fem obligats no ens agraden.

2. Dóna bon exemple: que et vegi llegint, comenta-li què estàs llegint.

3. Explica-li contes: Tant si sap llegir com si no, a qualsevol edat.

4. Lectura no és sinònim d'aprendre: no li plantegis la lectura com una cosa que ha de fer per ser millor estudiant, per molt que sigui veritat que repercuteix positivament als seus estudis. La lectura ha de ser una activitat d'oci més, per passar-ho bé. Desvincula-ho de l'escola.

5. Transmet-li que la lectura és un plaer, i que molts nens, nenes i grans gaudeixen llegint. Si tu mateix t'ho creus difícilment no podràs transmetre.

6. Observa els seus gustos: estigues atent a les seves inquietuds, per oferir-li lectures relacionades. Serà més fàcil la motivació. Els llibres sobre temes tambés són bons per animar-lo a llegir: no jutgis els seus gustos, segurament són molt diferents dels teus.

7. Aneu a la biblioteca: també a sessions de contes, llibreries, que participi d'activitats amb llibres i que vegi altres persones llegint.

8. Regala llibres: així veurà que tu els dones un valor.

9. Tingues una petita biblioteca a casa: sempre al seu abast.

10. Si li costa llegir, no passa res: és preferible que llegeixi poc però content. Mica en mica anirà agafant ritme. No li recriminis si li costa, tot es qüestió de pràctica. 

REFORÇA AMB COMENTARIS POSITIUS ELS SEUS PROGRESSOS LECTORS.

Feu de la lectura un moment agradable del dia, per estar tranquils i compartir, per sentir-se estimat i escoltat. Així els llibres tindran un component positiu per al teu fill/a, i alhora fomentaràs el vincle afectiu amb ell/ella.

LECTURES RECOMANADES:

- Llegir per a crèixer: guia pràctica per a fer fills lectors. Girbés Aparisi, J.Carles.
- Ideas prácticas para animar a la lectura desde casa. Fran Nuño.

RECURSOS WEB RECOMANATS:

http://genius.diba.cat

Espai web infantil de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona. Trobareu recomanacions de lectura fetes per bibliotecaris, especials, jocs, etc.

http://www.boolino.es

Xarxa social de pares i mares sobre foment de la lectura en família. Amb moltes recomanacions i idees.

(Decàleg extret de la Biblioteca Roca i Bros d'Abrera).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada